Döva suset

När man vaknar på söndag morgon och det susar irriterande i öronen. Det känns som om jag är 22 igen och får lida sviterna av en hård festnatt. Fast när jag inser att jag trängs ut i kanten av sängen av två små illbattingar förstår jag att susandet knappast har föregåtts av sprit och discokulor. Jag har helt enkelt bara spenderat drygt tre timmar på ett lek- och busland.

Barn älskar lek- och busland. Jag vet inte om det finns föräldrar som älskar att vara där, men det är en sådan där grej man får ställa upp på ganska ofta nu för tiden om man har en fyraochetthalvtåring med kompisar.

Ljudmiljön på ett lek- och busland är att betrakta som direkt skadlig. Bakteriehärdarna orkar jag inte ens tänka på. Allt är liksom en sörja av plast, socker och skumgummi. Vi föräldrar som har barn stora nog att leka själva sitter på ovanvåningen och dricker kaffe och försöker konversera utan att skrika till varandra.

Annat var det när man själv var liten. En korv med bröd, lite popcorn och någon lek och det var att betrakta som ett fett kalas.

Jag har varit på en till fest den här helgen – en väldigt trevlig sådan där jag stortrivdes med precis allt. Jag har sökt mig till löparbanan och ut i naturen för att finna tystnad. Vi har varit på mysig familjeutflykt utanför stan och träffat släkten.

Ändå är det de tre timmarna på lek- och buslandet som liksom lever kvar i kroppen. Det fortsätter att susa…

Är det okej att vara förälder och vara så här känslig? Jag lider ganska ofta av min extrema ljudkänslighet och på ett lek- och busland når det verkligen sin kulmen.

Nåväl. Familjelivet och mitt liv handlar tack och lov om att ge och ta…

Så jag tog mig tid för några snabba varv på löparbanan igår när det egentligen inte fanns tid och jag lufsade upp till Delsjön i förmiddags för att andas. På så sätt blir det plus minus noll i energibanken. Jag är inte dränerad, men jag är heller inte helt utvilad.

Under dagens skogstur tänkte jag väldigt mycket på att när mina barn ska ha kalas framöver, då får det fanimig bli utomhus på en naturskön plats. Vad är det för fel att tända en brasa, grilla korv, dricka varm saft och bygga kossor av kottar?

8 thoughts on “Döva suset

 1. Härligt att läsa dina reflektioner. Reflektioner behövs helt klart.
  Kanske är det så att barn verkligen kan tycka att den där utomhusfesten är ännu roligare?
  Utifrån vad du skriver är lekland i alla fall inget det hälsosamt alternativ varken sig för barnen eller vuxna.

  1. Nej, miljön är inget vidare :/ Tycker att det är okej ibland (eftersom äldsta barnet faktiskt gillar det…), men det finns härligare alternativ, där kanske vi föräldrar mäktar med att var lite mer delaktiga i kalasandet 🙂 Ja, sådana här grejer bör reflekteras ofta då den här typen av kalas har blivit norm.

 2. Klart det är ok!
  Som jag sa, när jag var hos dig; fick ju panik av t.ex. matkladd när barnen var små. Och då var det med mina EGNA barn!

  Ps. Önskar mitt ”sus” (och illamående) hade berott på lek- och busland igår. Var INTE pigg efter utekvällen. Uja!! 😮

  Kram M

  1. Ohlalala… En utekväll alltså. Kan inte minnas min senaste som slutade efter 21… Haha.

   Bra, då fortsätter jag att vara känslig… 🙂

 3. Jag är övertygad om att barnen kommer att älska det! De tröttnar också på att alla kalas är på lekland. Tro det eller ej…. Det av barnens kalas som varit mest uppskattat var när vi tog alla till stranden, ordnade skattjakt och grillade hamburgare! Slog alla snoriga rutschkanor med hästlängder!

 4. Jag håller med. Blir helt utpumpad av sådana ställen, även om man ”bara” är där ett par timmar. Likaså badland typ Lalandia. Har envist avvärjt alla förfrågningar om att vi ska följa med till Lalandia och ”bara ligga och plaska medan barnen leker” i tre dagar. Vadå bara ligga och plaska? Det är som att frivilligt framkalla en utbrändhet som i vanliga fall hade tagit tre år att ta sig till, på bara tre dagar.

  1. Ja ”bara” är i detta fall inte ”bara”. Personligen hoppas jag på kalaspaus nu ett tag. Oktober var helt hysteriskt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *