Intervallidéer

Näe, den mest planerade och strukturerade stjärnan på träningshimlen är man ju inte och kommer förmodligen heller aldrig att bli. Därför tycker jag att det är bäst att ta tillvara min spontanitet och bara köra när andan faller på. Idag sprang jag faktiskt så hårt att jag lyckades skrämma livet ur en flock får och en liten ponny. Näe, det var inte riktigt sant, men tydligen låter den här kvinnan ganska mycket när hon mitt under en intervall snubblar på sina egna fötter och håller på att åka med näsan före i asfalten. Det gjorde jag inte, men snubblet gjorde att jag fick öka sen för att nå mitt mål.

Bilden nedan representerar ”Lugnet före löparen”. Skrolla ner lite till så får du läsa om mitt passupplägg.

1. Uppvärmning 8 km åt ena hållet.
Det kan ju låta som en väldigt lång uppvärmning, men det finns ett syfte med det.

2. Vänd.
Ja exakt så kul ska vi ha det. Exakt samma väg, utan genvägar i kurvorna, ska springas tillbaka.

3. Direkt när du vänder startar dagens intervaller – 6 x 4 minuter.
Mellan varje fyraminutare är det ståvila i två minuter gäller.

4. Jogga ner 2 km
Nu får du vara hur sölkorvig som helst. Eller varför inte dansa?

5. Efter exakt åtta kilometer ska du gå i mål på exakt samma punkt där passet startade.
Jaha, så du kan din matematik? Då förstår du också att det var fyraminuterstempo som gällde på intervallerna för mig idag för att få ekvationen att gå ihop.

Nej, jag vet att alla varken kan eller vill springa i fyraminuterstempo, men passupplägget ovan går faktiskt att göra till ditt eget med helt egna mål, en egen distans och egna intervaller.

Sen tyckte jag att det var lite kul att få skryta om mitt fyraminuterstempo, som jag aldrig trodde skulle gå vägen på grund av kuperingen, men det gjorde det. Hurra!

Här, vid nyponrosen, var min start och mitt mål.

2 thoughts on “Intervallidéer

  1. Grymt pass! Ska försöka räkna ut hur lång uppvärmningssträcka jag skulle behöva för att komma tillbaka till samma ställe efter intervallerna 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *