Kvargsaftig och laktosfri kladdkaka med Valio

Jag kan inte påstå att kvarg har byggt denna fantastiska, vackra och starka kropp. Snarare tvärtom… Jag har haft svårt för kvarg. Inte kvarg som produkt, utan smaken och konsistensen. Nu, när jag fått tips om Valios kvargsaftiga bakverk är jag dock beredd att, kanske inte ändra uppfattning helt, men släppa in kvarg i min kyl då och då.

I lördags bakade jag nämligen, i samarbete med Valio, laktosfri och kvargsaftig kladdkaka med smak av päron och kola. Det passade liksom himla bra att testa Valio Eila Kvarg Päron & Kola samt medföljande recept på kladdkaka när vi hade middagsgäster \o/

Först tacos och sen kladdkaka med hallon, päron, kokos och vaniljglass.
menmia-kladdkaka-valio-kvargmenmia-kladdkaka-valio-1

Valio Eila Kvarg som är huvudperson i det här inlägget. Bakom skymtar även smakerna blåbär och hallon samt vanlij.
menmia-valio-eila-kvarg

Självklart bjuder jag på receptet! 🙂

Ingredienser till kladdkakan:
25 g laktosfritt smör
2 msk kokosolja
2 dl strösocker
1 dl Valio Eila laktosfri kvarg päron och kola
1 tsk vanlijsocker
1 dl kakao
2 ägg
1 1/2 dl mjöl
Kokosflingor till formen

(Jag gjorde om receptet lite genom att som alltid addera kokosolja och kokosflingor för smakens skull. Jag valde också att servera kladdkakan med hallon, färska päron, kokos och glass istället för kolasås, torkade päron och kolatoppar, som i originalreceptet. Originalreceptet hittar du här.)

Gör kladdkakan så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör och kokosolja i en kastrull. Ta från värmen och rör i strösocker, päron- och kolakvarg, vaniljsocker och kakao. Tillsätt äggen och rör till en jämn smet. Blanda i mjölet. Smöra formen och bröa den med kokosflingor. Häll i smeten och grädda i cirka 20 minuter.

Servera kladdkakan med:
Hallon, päron, kokos och vaniljglass.

Andra användningsområden för Valio Eila® Kvarg päron & kola:
– Direkt ur burken vid sötsug…
– Gjorde bananglass på tre bananer och några matskedar kvarg. Smakade toppen!
– Blandade kvargen med några skedar Keso, hackat päron och nötter. Keson tog bort sötman något och blandningen blev ett perfekt mellanmål.
– På fredag kommer jag att servera kvargen tillsammans med bär till pannkakor.

Bananglass (i smältprocess) toppad med mango och mandelspån.
menmia-valio-kvarg-bananglass

Inlägget presenteras i samarbete med Valio.

 

4 thoughts on “Kvargsaftig och laktosfri kladdkaka med Valio

  1. Fast jag är lite tvärtom. Kan äta kvarg till nyttiga mellanmål. Tycker det är jättegott. Fast naturell kvarg då. Men när jag ska moffa kaka vill jag moffa kaka med smör! Inte kvarg.

  2. Anna: Fast den här innehåller en hel del rejält fett också. Plus det där sockret som jag inte vill vara utan 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *