Mina roligaste kvalitetspass

Att motivera sig att springa så fort att en blir aptrött är inte superenkelt alla gånger. Jag drar mig ofta för det. Ibland till och med struntar jag i snabbhetsträningen till förmån för feel-good-träning i den världsberömda komfortzonen.

Ibland tvekar jag länge, men lyckas till slut lura mig själv till ett kvalitativt träningspass.

Passen jag tar till när det kärvar med snabbhetsmotivationen:

1. Fallande stegar
Den första intervallen/steget är den/det längsta i kilometer eller tid, sen blir det bara bättre (läs:kortare), vilket i min hjärna förvandlas till ett ”lätt” kvalitetspass. Hmmm. Stupid?

Exempel
Stege 1:
4000 m + 2000 m + 1000 m
Vila ordentligt i två minuter eller mer mellan varje intervall och njut av att distansen halveras.

Stege 2:
4 min + 3 min + min +1min
3 min + 2 min + 1 min
2 min + 1 min
1 min
Vila 1-2 min mellan varje intervall. Ju kortare intervallerna blir desto mer tycker jag att du ska passa på att utmana dig själv vad gäller fart. Kom ihåg att du bara behöver springa snabbt i fyra minuter en gång.

Stege 3:
2000 m +1000 m + 800 m + 600 m + 400 m + 200 m + 100 m
Den sista hundringen ska du springa ditt allra allra aaaaaallraaaa snabbaste. Vila 1-2 min mellan varje intervall.

2. 4 x 4 min
Ha minst två minuter ståvila mellan varje intervall, så att du verkligen orkar ösa. För mig känns detta pass mentalt mycket lättare än till exempel tusingar, men kan vara precis lika effektivt.

3. Snabbdistans
Bara tuta och köra utan att tänka. När det är över är det verkligen ÖVER, vilket jag alltid tänker på under tiden jag springer. Jag brukar köra 5-7 kilometer.

4. Fartleken som blir vad den blir
Ge dig ut och spring bara och låt farten komma till dig när det passar. Oftast blir det riktigt bra när du får feeling.

OBS! Samtliga pass ovan innehåller uppvärmning och nedjogg, men det vet du ju redan.

Lycka till med snabbheten och kör så det ryker efter din förmåga!

Belöningen kommer efteråt… Bakstuparyggläge!
menmia-X

 

 

3 thoughts on “Mina roligaste kvalitetspass

  1. Jag jobbar fortfarande på att våga ta ut mej ordentligt. Visst, det kan ju vara jobbigt men så fort det blir lite extra flåsigt och jag inte riktigt har kontroll över andningen så blir jag rädd och tror att jag ska dö… Väldigt störigt. Tänker att jag kanske kan kbt:a mej själv ur det där, kan ju använda dina tips till det 🙂

  2. Jag håller fortfarande på att samla mod för att springa 5 km så snabbt jag kan för att avsluta Träningsglädjes julkalender. Fart är läskigare än spindlar och sjöodjur tillsammans.

  3. Charlotta Sofia springer o trimmar: Jag led av EXAKT samma probleem för nåt år sedan. Sen bestämde jag mig bara. Nu är snabbhetsträning ett gift, som jag i alla fall vill ha ibland… 🙂 Testa! Gör tex en stege lite kortare. Spring 2.5 km snabbdistans. Det gäller att starta någonstans 🙂

    Kari: Kämpa Kari!!! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *