När känner du meningsfullhet?

Om vi lägger allt det där livsviktiga åt sidan, det vill säga familj och nära relationer, och funderar en smula kring när vi i övrigt känner allra mest meningsfullhet.

Vad tänker du på då? Var landar tankarna?

Nedan listar jag, utan inbördes ordning och i stort och smått, ett axplock av min meningsfullhet.

Rörelsen

Att jag gillar att röra på kroppen har väl inte gått någon som läser den här bloggen obemärkt förbi. Rörelse i alla dess former (vissa former mer än andra) skapar välmående här och nu och på lång sikt. Jag rör mig mot specifika mål, men också för ett starkt (och förhoppningsvis långt) liv med energi. Jag skulle definitivt kunna leva utan prestationsinriktade mål och bara röra på mig för rörelsens skull. Löpartävlingar och liknande är bara en krydda. Fast jag gillar ju såklart…

Utmaningarna

När jag utmanas på rätt sätt. Utmaningarna måste gå hand i hand med det andra i livet, kittla och kännas hållbara. Man ska aldrig behöva tvivla på varför man utmanas eller väljer att utmana sig. Det är skillnad på att anmäla sig till ett Marathon för att man vill och att anmäla sig för att man tycker att man bör springa ett. Det är skillnad på pirr i kroppen och på ångest.

Skrivandet

När jag genomför lustfyllda skrivprojekt, till exempel författar min bok, skriver smarta och/eller humoristiska blogginlägg, eller åtar mig roliga skrivuppdrag, frigörs en massa bra saker i kroppen som får mig att må toppen. I bloggen och i andra sociala kanaler har vi ju också interaktionen med andra människor som (oftast) tillför en hel del till själva skrivandet. Fint!

Leda och guida andra

Det är ju ingen slump att jag extraknäcker som tränings- och löpcoach då och då, men det är inte bara den typen av ledarskap jag syftar på. Jag känner meningsfullhet när andra väljer mig som bollplank, stöd eller en trygg punkt oavsett vad det gäller.

Naturen och havet

Jag behöver inte stå i skogen eller vid strandkanten. Det kan räcka med att jag befinner mig på en plats där de är alldeles nära för att jag ska må gott inifrån och ut och känna meningsfullhet. Naturen och havet är som två stabila kompisar som är snälla och vackra i alla väder.

I mina egna tankar

Kanske låter det lite creepy, men jag befinner mig ofta inne i mitt eget huvud och där har jag det väldigt bra. Jag känner stor meningsfullhet när jag får reflektera, planera och drömma utan att bli störd.

Om vi flätar samman allt jag skrivit ovan – vad blir då livsmålbilden?

Summa summarum så ligger väl crazy catlady i en stuga i skogen inte så långt borta för mig. Haha. Men som tur är har jag en familj och stora sociala behov också. Och galna kattanten springer knappast särskilt mycket och inte skriver hon chicklit heller…

Livsmålbilden handlar snarare om en lugn, trygg och naturnära plats för rörelse, lustfyllt skrivande och reflektion. Dit ska jag. Men inte ensam.

4 thoughts on “När känner du meningsfullhet?

 1. * Naturen (såklart).
  * När jag har såna där dagar då jag skrattar åt allt. (Typ övertrött). Borde ha fler såna dagar, men vet inte om att låta bli att sova (bli övertrött) är en bra grej? 😉
  * När jag får sätta mig ner och skissa. Gjorde det oerhört mycket som tonåring, men lika sällan numera (tyvärr).

  Kram M <3

  1. ÅH! Älskar spåra-ur-dagar. Länge sedan jag hade någon nu 🙂 Det får bli till veckan på jobbet då fler kollegor är tillbaka!

 2. • Träning! Jag känner att jag lever när jag kör pulsträning. Jag vill känna mig levande, jag är nöjd, jag mår sååå bra!
  • Trädgård! Min trädgård, att få gräva, plantera, skapa, rensa, planera gör att jag glömmer tid och rum.
  • Ensamheten och tystnaden! Jag har ett stor behov att vara ensam och gillar tystnaden. Tyst och lugnt i mina egna tankar.

  1. Fint! Den där trädgården hoppas jag ska komma upp på min meningfullhetslista så småningom… 🙂 Ser så rofyllt ut.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *