Nya härliga utegymsrutinen

Vi gör det så ofta vi kan – smiter ut från jobbet och river av ett svettigt pass i utegymmet.

Om Johanna fick välja skulle hon välta däck precis hela tiden och jag förstår henne. Det finns få övningar som får en att känna sig så cool…

Utegymmet vi har till förfogande är sparsmakat med stockar för axelpressar, det omtalade däcket, en träplatta, chinsstänger och några mindre däck att springa mellan.

Vi välter inte bara däck. I ett utegym finns oändliga möjligheter att bli svettig och trött.

Här kommer mina fyra bästa tips för ett lyckat pass i utegymmet

 1. Var planerad innan utegymsbesöket. Alla utegym ser olika ut och det kan vara bra att ha spanat in vilka redskap och möjligheter som finns.
 2. Ladda ner exempelvis en tabata-app för tempo och flås! Låt dagsformen och övningarna avgöra hur långa intervallerna ska vara och hur mycket du behöver vila.
 3. Ha en plan för passet. Fixar du inte att ha det i huvudet så anteckna i telefonen eller på ett vanligt papper.
 4. Dela upp passet i olika block, exempelvis styrkeblock och konditionsblock.

Mina 11 favoritövningar i ett utegym

 1. Armhävningar av olika slag. Favoriten just nu är en explosiv variant mot traktordäck/bänk, det vill säga du ”faller ner” i en armhävning, skjuter dig upp med kraft, ställer dig upp och faller ner igen och så vidare.
 2. Knäböj med eller utan upphopp. Kräver inga redskap alls.
 3. Dips med variation. Gör helt vanliga, sträck ut ett ben i taget och så vidare.
 4. Kliva upp på saker (exempelvis däck och bänk) från olika vinklar och kanske krydda med ett hopp.
 5. Boxjumps. Och du! Man kan hoppa högt och med kraft även om man hoppar upp på låga saker.
 6. Alla varianter av dynamiska plankor. Lek och ha kul med bänkar, däck, stockar, vridningar av kroppen och lyft av kroppsdelar.
 7. Grabba tag i en sten och kör russian twist.
 8. Axelpressar om det finns ett sådant redskap.
 9. Få fixar att göra chins, men en chinsstång kan man ”bara” hänga i eller hoppa upp i och gå långsamt ner. Häng i stången och lyft knäna mot magen eller benen rakt ut så får du en fin magövning.
 10. Burpees såklart för extra svettfest. Gör dem olika med armhävningar, med hopp, utan hopp, mot bänk, med näsan i gruset och så vidare.
 11. Sist men absolut inte minst! Vält däck om det finns möjlighet!

Dips med ett ben i vädret. Att göra traditionella övningar på olika sätt är bra för kroppen.

Det är snart semester för min del och jag kommer att sakna vår nya utegymsrutin. Att träna tillsammans är kul! Speciellt för mig som får ägna mig åt det bästa jag vet – att snickra ihop roliga träningspass…

8 thoughts on “Nya härliga utegymsrutinen

  1. Vad är det med däck?! Att det är tungt och skitigt? 😀 Angående boxjumpen så understryker jag i texten att man kan hoppa upp på låga saker… Det finns en anledning till det. Haha…

  1. Hej Sofia! Vi tränar på Mossens utegym, alltså det som ligger mellan Fysiken Gibraltargaran och Mossens IP längs med skogsslingan. Där finns däcket du ser på bilden 🙂 Har för mig att det finns däck i anslutning till ett av Skatås utegym också, det som ligger upp i skogen. I en slänt nedanför har jag sett däck när vi grillat korv bredvid… 😉 Hoppas detta var till någon hjälp! //Mia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *