Surdegsflow!

Jepp, vi har flyt just nu. En gång i veckan får ett nytt bröd se dagens ljus. Surdegen är Olas barn. Precis som jag gav Moa näring och omtanke när hon låg i min mage, matar Ola sin surdeg med mjöl och kärlek.

Att vara med surdeg är lite som att ha ett barn, om än inte lika tidskrävande. Surdegen kräver omvårdnad, tillsyn och varsamma händer. Vi delar dock lika på sysslorna numera ”när den ska födas och bli till” för att få det att gå ihop med familjelivet. Det är många moment med jäsningar och knådningar hit och dit. Då är det bra att arbeta jämställt. Dela lika på bördan liksom.

Just nu inspireras vi här i vårt gemensamma arbete med surdegen, men bröden blir lite olika varje gång. Förra veckan föddes ett gäng baguetter. Igår blev brödet något större än ett mänskligt huvud, vilket var kul eftersom det höll på att slå i taket i vår  standardugn.

Det ska vara festligt att vara med surdeg. Framförallt så är det förbannat gott!

Är du med surdeg? Eller vill du bli?

Mums mums mums med ett tjockt lager smör och en god ost.
menmia-surdeg

4 thoughts on “Surdegsflow!

  1. Men OJ, vilket fint bröd! Vi kör också med surdeg och bakar samma slags bröd hela tiden: en no brainer på rågmjöl, vatten, lite salt och olja (honung också om det ska vara fint), och skjuts in i bakmaskinen. Gott visserligen, men inte så spännande som ditt. Vad har ni i mer än surdegen?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *