Utomhusfys

Idag kändes det lite som om det var sista planerade gången på gymmet för den här sommaren. Annat lockar mer nu och har så gjort en längre tid. Jag och Ola kommer säkert att gästspela på olika gym i Sverige, men det blir ytterst spontant och inte lika ofta. Ibland blir det kanske inte alls.

Jag plockar med mig några övningar ut i sommaren, som kan utföras nästan var som helst och gärna i kombination med ett löppass.

Dagens tips blir utomhusfysövningar jag gillar:

Armhävningar på det sätt du önskar. Är du nybörjare, stå på knäna. Vill du ha extra utmaning? Upp med tårna på ett bord eller bänk. Eller varför inte lyfta ett ben.
Dips. I princip vilken trädgårdsmöbel eller brygga som helst funkar fint för att ge triceps en omgång.
Knäböj med upphopp efter varje böj.
Dynamiska plankor. Lyft ett ben eller en arm i taget eller dra in knät under magen. Gör någonting istället för att ”bara” stå i plankan, så blir utmaningen större och träningen effektivare.
Burpees. En populär och svettig övning, som går att variera. Själv föredrar jag att göra ett gäng armhävningar när jag ändå är nere på golvet och kravlar.
Utfall. Går också att variera. Håll i en vikt. Gör en vridning över främre benet. Sätt tån på det bakre benet på en bänk. Den roligaste av alla är kanske utfallsshopp!
Upphopp på exempelvis en bänk.
Axelpressar. Ta något som väger något och pressa. Båda armarna samtidigt eller en arm i taget.
Chins funkar i träd, i lekställningar och så vidare. Se till att det håller för din kroppsvikt bara, annars kan det göra riktigt ont.
– Diverse magövningar.

Använd Tabata för att få fart på utomhusfysen och undvika maskning 🙂 Det innebär 20 sekunder hårt jobb och 10 sekunder vila. Repeat! Själv är jag starkt inspirerad av Friskis & Svettis pass Cirkelfys när jag kör min utomhusstyrka. Det innebär nio övningar, 45 sekunder jobb och 15 sekunder vila mellan varje och hela kalaset i tre varv. Svettigt och mycket syra, men snabbt avverkat.

Mjukstartade lite i helgen. Några dips, armhävningar och magövningar. Sen blev det fotboll på TV och mitt fokus förflyttades till kaffekannan och bondkakorna…menmia-utoomhusfys

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *