71 miljarder och annat jag snappade upp under en eventfredag i hälsans tecken

Det är hälsosamt att gå på ett event (arrangerat av Skandia) där kompetenta talare delar sin kunskap om ”Hållbar arbetsplats nu och i framtiden – vart är vi på väg?”. Det blir än mer hälsosamt i sällskap av en fin vän, Ann Tornberg (bilden), som jobbar med HR och inte bangar en lunch med ett glas bubbeldryck för att fira livet. Som bonus lyckades jag sno kramar av eventets moderator Ann-Sofie Forsmark vars liv och företagarresa jag följer i sociala medier likt en stalker. Vi har träffats irl tidigare och jag tror hon följer mig också, så jag skäms inte. I alla fall. Här är några punkter jag tar med mig från eventet och vill reflektera vidare kring:

  • 71 miljarder kronor. Så mycket förlorade Sverige på långtidssjukskrivningar under 2022 och den psykiska ohälsan ökar, berättade Skandias hälsoekonom Jenny Wiener.

Reflektera en stund kring hur mycket mänskligt lidande som ligger bakom den siffran. När du tänkt på det viktigaste, människan, kan du gå vidare och fundera på allt värdeskapande som går förlorat i företag, organisationer och för samhället. Varför strävar inte hela arbetslivet efter att i första hand vara en plats för människor som vill och kan bidra?

  • Visste du att du bestämmer över din egen kalender och ditt eget välmående?

Förmodligen vet du det innerst inne, men vad skulle hända om du vågade göra det fullt ut? Sissela Nutley, som bland annat doktorerat i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska Institutet med fokus på hjärnans utveckling och formbarhet underströk återhämtningens roll för en hållbar hjärna på och utanför arbetsplatsen. Vi behöver helt enkelt höja återhämtningens status och sluta med multitasking (ohyggligt ord), för det kostar alldeles för mycket kraft och energi i relation till vad vi får tillbaka. Jag tar också med mig företaget (minns inte vilket…) som etablerat följande autosvar för sina anställda ”Personen är på semester, ditt mail är raderat”. Underbart! Ansvaret studsar tillbaka till avsändaren och de anställda kan komma tillbaka efter en skön semester till en tom mailkorg.

  • Städerna feminiseras, men vad männen gör vet vi inte lika mycket om.

Kjell A Nordström – företagsekonom, författare och extraordinär föreläsare gav oss glimtar av framtiden genom hållbarhet som konkurrensfördel, vår ökande inflyttning till städerna samt kunskap och intelligens som service. Att kvinnor pluggar vet vi, 60 procent av studenterna vid svenska universitet är i dagsläget kvinnor. Det här betyder också att kvinnor flyttar till städer före män och städerna tenderar att feminiseras. Vad männen gör vet vi inte lika mycket om. Vad betyder det här egentligen för samhället och utvecklingen?

Jag nöjer mig där för nu, slänger på mig ytterkläderna och drar iväg på två dagars ledarskapsträning. Arbetslivet är här och nu – och det ska levas med glädje.

Vad ser du fram emot på jobbet den här veckan? Och hur kan du göra livet bättre och roligare för en kollega/din arbetsgrupp?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...