Motståndskraft – vi vill stå stadigt när skit händer

Jag har på kort tid gått från svår depp till superpepp. Förutom den professionella hjälp, som jag är oändligt stolt över att jag uppsökte och tog emot i höstas, har jag jobbat hårt med mig själv de senaste månaderna. Det som tidigare åt upp mig inifrån rinner numera av mig på utsidan. Jag vill understryka vikten av att om du lider av depression eller annan psykisk ohälsa – ta tag i det först innan du ger dig i kast med självutvecklande aktiviteter. Här är några av de metoder och tankesätt jag använder nu när jag mår strålande.

Tydliggör din egen värdegrund och håll hårt i denWalk Your Value
Hur gör en det då? Det finns många olika sätt och metoder, men tillgängligt för de allra flesta finns penna, papper och en stunds reflektion. Skriv ner vad som är viktigt för dig på jobbet, i privatlivet, i relationer, för helheten och så vidare. Håll därefter papperet med orden om vad som är sant för dig nära hjärtat. Det hjälper dig när det stormar och stöttar dig till dina bästa beslut. Jag fick uppleva en övning kring detta för några veckor sedan och mina topp tre blev se hela människan, att få vara sig själv och empati. Det är min grund som jag utgår från i mina relationer, i relationen till mig själv och i mitt ledarskap.

Relationer och nätverk
Lägg tid och kraft på människorna som får dig att må bra och bli bättre. Jag har människor som dagligen stod tryggt och tålmodigt vid min sida under deppen och som finns kvar nu under peppen. När det tidigare i veckan krusades lite på min spegelblanka vattenyta på jobbet var lugnet bara ett telefonsamtal bort. Jag kan inte nog understryka hur viktiga mina tillitsfulla relationer på jobbet är för mig och hur mitt liv har förändrats till det bättre sedan jag började prioritera just det – varje arbetsdag. Nätverket är stort och väldigt tryggt.

Var öppen för andras perspektiv (det betyder inte att du behöver ändra dina)
Att lyssna för att förstå den andra människans verklighet är eftersträvansvärt, men det behöver inte betyda att du håller med. När du tillåter dig att ta in andras perspektiv är det än viktigare med en tydlig gränssättning avseende din egen upplevelse och värdegrund. Anpassa dig inte och agera inte utifrån den andra människans förväntan på dig. Agera som dig själv. Kanske möts ni. Kanske inte.

Använd kroppen
Skifta ditt fokus och utmana dina egna tankar genom att röra på kroppen. Ingen kan väl ha undgått vid det här laget att fysisk aktivitet, i stort som smått, gör under för hjärnhälsan. Just nu tar jag hand om min hjärna dagligen med en träningsstreak på 100 dagar. Jag är snart halvvägs och märker enbart positiva effekter av att byta om och svettas varje dag. Även när det tar emot innan…

Lägg tid på en personlig passion
Prioritera ditt brinn! Jag skriver ett par gånger i veckan på mitt ständigt pågående projekt och tillika min roman som tar sin utgångspunkt i arbetslivet. Och så har jag återupptagit mitt bloggande igen. Tänker att jag i framtiden ska ha någon mer nytta än (ofrivillig) personlig utveckling av utmaningarna jag mött och kommer att möta. Jag lovar, min roman blir humoristisk. Processen dit ger massor med energi (och terapi).

Vad gör du redan och vad vill du göra mer för att öka din motståndskraft?

3 thoughts on “Motståndskraft – vi vill stå stadigt när skit händer

 1. Väldigt bra och viktiga punkter!
  Träning är livsviktigt för mig. Jag tränar (minst) en gång/dag. (Det betyder dock förstås inte stenhårt varje pass men tillräckligt för att måbra-hormonerna ska starta)
  Eftersom jag avskyr vintern är jag glad jag hittat vinterbadandet. Det håller det svarta hålet borta!
  Meditera lite varje dag är också en bra grej.
  Sen såklart sömn, näringsrik mat och extra tillskott som ex D, gurkmeja, Omega 3, C och magnesium.

  1. Tusen tack för din input. Så viktigt att hitta sina metoder, sitt förhållningssätt och inställning för att hantera livets utmaningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...