Svart bälte i gränssättning

…hade nog aldrig någon någonsin. I onsdags, när jag och Milena spatserade runt fick vi, mitt i steget, en föreläsningsförfrågan (happens all the time). ”Kan ni föreläsa om att sätta gränser? Att säga nej!” Ett ämne som i teorin är väldigt enkelt, men i praktiken kan vara oändligt svårt. Ett ämne en absolut inte kan föreläsa om utan att först försätta sig själv i djup självreflektion, i mitt fall även kallad ”det svarta hålet”. Hur bra är jag själv på att sätta gränser och säga nej?

I mitt svarta hål kunde jag bland annat urskönja att:

  • jag lätt blir uppslukad av saker och kan i sådana lägen ge hur mycket som helst av mig själv. Toppen tycker många, men i mitt fall efterföljs det alltid av tomhet, inre frustration och insikten om att jag inte fått tillbaka lika mycket som jag själv investerat. Jag vill fortsätta att ge massor, men vad skulle hända om jag blev bättre på att sätta gränser? Förmodligen jättemycket positivt, så det ska jag börja träna på!
  • det är lite tufft just nu på flera plan och då sätter gränserna sig själv helt enkelt för att jag inte pallar fler behov än mina egna (och eventuellt mina barns). Här är jag stolt över hur hjärna-hjärta-kropp faktiskt har lärt sig att samarbeta.
  • jag oftast är väldigt bra på att sätta gränser i enlighet med min värdegrund. När det inte känns bra i magen och skaver, ja då säger jag till eller tar ett kliv därifrån. Jag är inte perfekt här heller, men vem fan vill vara perfekt liksom. Ibland vill en kvinna bara ha kul!
  • den här listan kan göras lång…men jag vill spara på godbitarna till den där föreläsningen som förhoppningsvis kommer att äga rum längre fram i vår.

För jag tycker faktiskt att det är våra genuina erfarenheter som människor i kombination med en gnutta vetenskap som gör ett innehåll intressant. Aldrig tvärtom.

Vad gör den här frågeställningen kring gränssättning med dig? Hur sätter du gränser? Behöver du träna på det?

Ta hand om dig och sätt en gräns redan idag! 🙂

//Mia

P.S. Hör av dig till oss i Walk your value om du har ett föreläsningsämne, som du vill ha hjälp med och som kan kasta ner mig i mitt svarta hål. Det är där utveckling sker och det bästa föreläsningsinnehållet skapas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...