Mina hemligheter om partnering

Skills I am not proud of
En gång (för så länge sedan att det är preskriberat) skrev jag ett partneringanbud nästan helt själv utan direkt input och med absolut noll koll på beställaren. Jag vann. Ja, jag får nog faktiskt ta på mig den segern för det skriftliga avgjorde hela matchen. I höstas spanade jag av ren nyfikenhet in olika varianter på förfrågningsunderlag och såg att frågorna är desamma nu som då, lite som färdiga frågepaket. Så jag skulle säkert kunna lura en upphandling igen…

Som konsult i MM Commitment och Walk your value (de sitter ihop i en odelbar enhet) skulle jag dock aldrig ta en sådan genväg. Det som inte är på riktigt får vara och är inte för mig. Ett anbudsarbete sker i min roll inifrån och ut, aldrig tvärtom. Det entreprenören och projektorganisationen genuint är, vet, vill, kan och drömmer om – det är min utgångspunkt i vårt gemensamma åtagande, partneringanbudet. Skattepengarna och tillika beställarnas plånböcker behöver vi vara rädda om även när upphandling uppmuntrar till något annat. För den som tar hållbarhet (avseende människa, miljö och ekonomi) på allvar, kan inte luras.

If you are just a writer you can be replaced
Med andra ord är jag absolut inte yrkesstolt över segern ovan. Har dessutom kollat upp en grej som jag förmodligen inte är ensam om att ha kollat upp. AI kan hantera de förfrågningsunderlag som finns, ger rimliga svar på frågorna och skriver skapliga anbud… AI är inte fel, det är en del av samtiden, men vi behöver hantera konsekvenser och effekter.

Work life is good life
Som kontrast till det ovan har jag också haft mina absolut bästa dagar på jobbet i samband med anbudsarbete. Då vann vi som ett team. Nog för att vi slet som djur, men vi gjorde det tillsammans och skrattade hela vägen till tilldelningen. Det vi gjorde var på riktigt med utgångspunkt från att hjälpa beställaren, inget annat.

All by my self
Jag är alltid lite småtjurig när mina team är på anbudspresentation. FÖR ATT JAG INTE FÅR VARA MED! 🙂

Favourites
Mina favorittopics för anbudsarbete är skolor och vattenförsörjning. Sjukhus är en stark bubblare.

Shill
Anbudsinlämning är bland det värsta jag vet. Ett ej bifogat dokument kan få väldigt stora konsekvenser. Brrrrr… Men jag brukar övervinna min ångest och är nästan alltid med när vi trycker på ”Skicka in”.

Smile!
Anbudsfotografering däremot är bland det bästa jag vet. Att ta med sig teamet, systemkameran och fint väder till en vacker plats kopplad till projektet. Där lallar vi runt, fotograferar, skrattar och dricker kaffe. Sämre arbetsdagar kan en ha. Och efterarbetet på datorn där minst 100 bilder blir till några få som vi använder i anbudet. Mmmmm…

Det var nog allt för nu. Partnering 2024, mitt sprillans nya utvecklingskoncept, here I come. I walk my value med bröstkorgen fylld av mina drömmar samt andras uttalade önskemål om utveckling och förändring.

//Mia, mia@partnering.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...