Äkta partnering kommer inifrån

Det är i min mening inget du eller jag kan lära ut. Däremot kan vi hjälpa till att utveckla partnering tillsammans med människor – som individer, i partneringteam, i beställarorganisationer, i företag och i samhället som helhet.

Jag hade en WOW-dag tillsammans med kund och tillika en fantastisk entreprenör igår. Om jag hade kommit dit med inställningen att ”Nu ska ni lyssna på mig när jag lär er vad partnering är” hade de lika gärna kunnat anlita en tung och blöt filt… Vem kan uträtta stordåd och bidra till samhällsutveckling under en tung och blöt filt? Äkta partnering kommer inifrån människor och organisationer. Och när den blommar ut måste luften ovan vara fri.

Först då kan vi starta arbetet med att skapa en struktur som hjälper oss att nå det vi gemensamt har bestämt. Det finns liksom ingen universallösning för strukturen heller och partnering kan aldrig säljas som ett färdigt paket. Partnering är unika individer som gör och utvecklar saker tillsammans – från upphandlingsskedet till färdigt projekt och den framtid vi tagit hand på att ta ett gemensamt ansvar för. Vi skulle ju knappast ge samma medicin till alla människor för att de ska må bättre.

Det rätta sättet att göra partnering – finns det? Eller är det så att vi behöver bli bättre på att göra partnering på riktigt? När vi vågar ställa alla frågor och verkligen lyssna på svaren. När vi frigör oss från vinkelvolten och ”så här har vi alltid gjort”. När den viktigaste frågan får vara ”Hur skulle vi vilja ha det/kunna göra istället?”. Varje dag.

Jag tackar mig själv och min kund för att vi lät luften ovan oss vara fri igår när vi tog våra första utvecklingssteg i partnering tillsammans. Om jag någon gång under vår resa tenderar att bli en blöt och tung filt – byt ut mig! 🙂

//Mia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...