Om att unna sig ett kreativt kaos

Jag vet inte vad du har för dig på jobbet, men kanske startar du precis som jag upp nya projekt och arbetsuppgifter ibland. Det kan vara lite rörigt där i början med många saker som ska landa rätt. Trådar som ska sys ihop. Människor som ska synka. Varför, hur och när ska vi egentligen göra saker? Här skulle jag vilja tipsa dig om att bejaka och nyttja rörigheten. Det vill säga att lägga ditt eventuella behov av ordning och struktur åt sidan. Gå inte direkt på lösningen utan unna dig ett ordentligt kreativt kaos.

Jag vet inte hur många powerpoints, worddokument, sidor i skrivböcker, whiteboards och lösa blad vars namn jag har kryddat med benämningen kreativt kaos. Det legitimerar min röra. Ingen annan behöver förstå där och då. Inte ens jag själv 🙂

Några kaosartade exempel
Som när jag jobbade hos en byggentreprenör och fyllde ett helt skrivblock med handritade vattendroppar med olika texter i. Inledningsvis var det nästintill obegripligt, men slutresultatet blev ett strukturerat partneringanbud med vattendroppen som ett tydligt grafiskt inslag. Det kanske inte var vattendroppens hela förtjänst, men vi vann partneringaffären…

Eller den där textraden i en låt som fastnade under en skogspromenad och lite senare blev till en modell i en powerpoint. Idag, efter bearbetning, har textraden och modellen utvecklats till en viktig värderingsmarkör och sätt att kommunicera i ett bolag.

Så sent som igår ledde ett bubbligt samtal med en kund som jag känner väldigt väl till att jag samlade ihop allt vi gjort tillsammans tidigare och tillslut hittade den där vinkeln och de där orden som kommer att bli något helt nytt och bärande i deras kampanj. Från kaos till kommunikation.

Jag har också en myndighetsrapport på mitt bord. Vad myndigheten inte vet är att det just nu är totalt kaos. Det de kommer att få är ett ytterst prydligt och myndigt dokument.

Kaos lönar sig och skapar värde både för mig och andra.

Börja stort och tratta ner
Så hur gör en då? Tillåt dig att börja din kreativa process med riktigt stora penseldrag och i ett brett perspektiv. Allt är tillåtet. Skriv, rita, klipp och klistra eller vad du än vill i ett verktyg och på ett sätt du gillar. Istället för att gå på lösningen direkt har du nu en hel palett med idéer, tankar och kanske till och med drömmar att utgå ifrån.

Vad är det du har framför dig? Var ska du? Vad ska bort? Vad kan förädlas? Vad saknas? Vilka kan komma med bra inspel i din kreativ process? Ta dig tid för reflektion, dela med dig till andra och tratta successivt ner kaoset mot slutresultatet. Egna kreativa kaos och processer i all ära, men det är faktiskt när vi delar, reflekterar och utvecklar saker ihop som magi uppstår. Kanske sticker dem du delar ditt kaos med hål på dina ballonger och lägger till en ballonghund istället. Maybe they will kill some of your darlings, men det var kanske precis vad du behövde för att väckarklockan skulle ringa.

Sen är det bara att dansa in i mål och säga skål för en väl genomförd uppgift.

Hur tar du dig an en ny arbetsuppgift/utmaning? Vågar och vill du ett kreativt kaos?

3 thoughts on “Om att unna sig ett kreativt kaos

  1. Allt i mitt jobb är olika slags projekt. Dvs varje patient är ett nytt ”kaos” som ska ”lösas”.
    När jag målar är det också en slags kaos och jag har i princip ingen aning om vart jag är på väg när jag börjar.
    Jag gillar det och har lärt mig att tar man en sak i taget så löser sig det mesta. Men för att orka ha kaos måste åtminstone jag också ha struktur och ”enkla” saker att göra

    1. Tack för att du delar dina utmaningar och ditt kaos. Och jag håller med…allt kan inte vara kaos (även om jag ligger på gränsen där… :D)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...