Varför trendar sårbarhet?

Och varför är en trend alltid en anledning att vara vaksam?

Sårbarhet är fantastiskt. Att ha en relation eller ett helt sammanhang av människor som lyssnar och uppmuntrar dig att vara du. Att vara modig och visa allt du lider, har, är, kan, känner, vill, drömmer om, älskar, fruktar, bävar för och längtar efter… Att kunna ställa dig upp i ett rum och våga berätta att ”Jag har gjort fel! Jag har gjort rätt! Jag är en människa med allt vad det innebär!”.

Känner du hur befriande det är eller skulle vara att göra just precis det? ”Här är jag!” Visst har vi längtat efter sårbarhet och autenticitet som törstiga vargar i en torr öken?

Så trendar sårbarhet för att vi människor har precis det behovet. Men inte bara det… För det kommuniceras också att sårbarhet skapar lönsamhet i team och organisationer. Nu ska vi ”vara nakna på jobbet”, dela allt och lägga alla kort på bordet i psykologiskt trygga rum.

Sen får jag ett samtal av en vän vars sårbarhet har utnyttjats. Gravt. Jag är själv där och nosar ganska ofta. Typ flera gånger i veckan. Funderar vad som egentligen händer med det jag delar med mig av – det vill säga allt jag är, kan, drömmer om och längtar efter. Är jag trygg – på riktigt?

Det ställer liksom saker på sin spets, när saker trendar och blir ett buzz. Det kommer alltid att finnas de som ser sin chans. De som skapar en affär av det som trendar, men aldrig har för avsikt att göra det på riktigt.

Lite som begreppet förklimakteriet som också trendar just nu. Alla kvinnor är numera i förklimakteriet från typ 35 och måste investera i en massa saker till de blir äldre och hamnar i klimakteriet på riktigt. Jag är för att vi pratar mer om kvinnohälsa, men det får aldrig ske på din bekostnad.

Jag känner att bland det värsta någon kan göra är att utnyttja någons sårbarhet (eller klimakteriebesvär…). När någon visar ”Här är jag med allt jag lider, har, är, kan, känner, vill, drömmer om, älskar, fruktar, bävar för och längtar efter…”

Det är den finaste gåva du kan få.

Ta tillvara den. På riktigt.

Annars är du är skitstövel och bör avgå.

//Mia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...