Powerpoint-tillfrisknandet

Använder du också Powerpoint-presentationer till typ allt? Jag skriver också för jag har precis som du varit där. En drunknad slide-aholic alltid i behov av en fungerande teknik. För vad händer när snuttefilten försvinner?

Jag har på sistone tagit medvetna steg mot powerpoint-avvänjning. En halvdags workshop får max innehålla sju slides (helst fem) och en heldag max 10. Jag filar på föreläsningen som är helt powerpoint-, blädderblock- och whiteboardfri. Jag tänker att vid 44 års ålder har jag det mesta inom mig. Resten har min publik inom sig själva. Det är inte mitt jobb att skriva folk på näsan med klokskaper. Mitt jobb är att få folk att tänka och förhoppningsvis agera på sina tankar. Jag vill också tänka själv. Liksom vara så fri som möjligt i rummet. Förberedd, trygg och fri.

Jag menar inte att diverse hjälpmedel alltid är av ondo. En träffsäker powerpoint fyller definitivt sin funktion i flera sammanhang. Ett blädder och en whiteboard kan förstärka ett budskap. Fast allt innehåll som kan klassas som min snuttefilt måste bort. Tryggheten behöver jag plocka någon annanstans ifrån. Det som stöttar mötesdeltagarna/åhörarna i deras tankar (utan att skriva dem ”sanningar” på näsan) får vara kvar. På nåder.

Avvänjningen och tillika powerpoint-tillfrisknandet är en process. Jag skalar av och sen skalar jag av lite till. Jag funderar kring om jag tappat det och fått en fix idé som jag nu bara måste genomföra. Men näe. Jag måste ingenting och jag gör definitivt inte det här för min egen skull. Powerpoint-tillfrisknandet kommer att ge en mängd positiva ringar på vattnet för dem jag samarbetar med. Jag blir mer påkopplad och närvarande. Liksom alert på allt som händer och sker i rummet. Och i min roll som facilitator/föreläsare/moderator är det ju precis därför jag är där.

Och handen på hjärtat fröken Hellström. De där råden om närvaro, härvaro och autenticitet som du ger dem du tränar i presentationsteknik ^^ Du måste ju för böveln vara precis det extra allt för att behålla din trovärdighet. Skärp dig!

Ögonkontakt istället för skärmkontakt. Alltid.

Någon anlitade aldrig en mastodont-powerpoint, en snygg handstil på ett blädder eller min förmåga att använda rätt pennor på whiteboarden. Någon anlitade mig.

Jag räknar med att vara helt hjälpmedelsfri och närvarande 2029 😉

To be continued…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...