När du behöver grunda dig – lyssna på barnen

Uppsnappat efter den senaste veckans samtal med Moa 10 år och Juni 7 år. Tack för att ni lär mig så mycket och utvecklar mina förmågor.

Om magkänsla
Jag: Hur känns en bra magkänsla då?
Moa: Det bubblar i magen liksom, jag mår bra och vill göra det jag tänker på!
Juni: Jag lyssnar på rumpkänslan istället!

Det är klart att vi ska göra mer av det som bubblar i kroppen och det är helt rimligt att vi får bestämma själva var den där bubbliga känslan sitter någonstans.

Att sätta gränser
Jag: Kan du lägga ifrån dig telefonen och göra något annat en stund?
Moa: Kan du lägga ifrån dig telefonen?
Jag: Jag har ju inte ens min telefon här.
Moa: Där ser du vad svårt det är!

Jag har följt en diskussion i sommar som handlat om skärmförbud för barn. Diskussionen har ägt rum i sociala medier…det vill säga på skärm. Hur orimligt? Barn gör som du gör. Det vet vi väl nu?

Tydlig kommunikation
Juni: Jag säger alltid rumpskinkor så ingen ska blanda ihop det med några andra skinkor.

Tydlig kommunikation – låt aldrig mottagaren tvivla på vad du verkligen menar. Är det rumpskinkor eller julskinkor? Hmmm… Mycket användbart för mig i exempelvis partneringanbud där floskler behöver få substans och beställaren aldrig ska behöva tvivla på vad du menar och står för.

Om att fånga dagen
Juni: Är du ihop med alla killarna på ditt jobb?
Jag: Nej.
Juni: Du borde passa på mer!

Nej Juni, jag är inte ihop med alla killar på mitt jobb. Det skulle bli svettigt, då jag oftast befinner mig i en mansdominerad bransch… Däremot tycker jag att du har helt rätt i att jag ska passa på mer. Det får bli min nya grej – att passa på!

Om att lyssna
Juni: Varför har vuxna människor päls i öronen?
Jag: Vad menar du? Det har dom väl inte.
Juni: Varför lyssnar du inte på vad jag säger då?

Aouch. Hon attackerar här min superkraft på jobbet – att lyssna för att förstå och kunna leverera stordåd till mina uppdragsgivare. Mitt eget barn är dock inte alls nöjd med min lyssningsförmåga, så nu vet jag att den kan utvecklas.

Tack kära barn för att ni utmanar mig dagligen, är så ärliga och rakt på sak (och för att ni har ärvt min fantastiska humor).

2 thoughts on “När du behöver grunda dig – lyssna på barnen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...